Din nou gânduri

30 03 2008

De dimineaţă am auzit o melodie pe care n-am mai auzit-o de multişor. The Rolling Stones – You can’t always get what you want. Acele 7 cuvinte din titlu m-au făcut să mă gândesc la multe lucruri. Vrem atâtea lucruri în viaţă, un loc de muncă bun, cineva care să ne aştepte acasă, prieteni buni şi sinceri, rezultate bune la examene, familia mereu aproape şi lista poate continua. Dar apoi inevitabil am început să mă gândesc la acele lucruri pe care vrem din tot sufletul să le avem, acele lucruri materiale pe care după ce le avem, constatăm că nu erau aşa de importante şi că timpul şi efortul depus pentru a le obţine nu s-a meritat. Şi atunci constaţi că ai irosit ore, zile, poate chiar luni întregi urmărind atingerea unui scop inutil. Ei, momentele ălea ne doboară pe toţi şi ajungem să intrăm într-o stare de melancolie şi, chiar dacă avem premiul mult visat, tot ne simţim complet inutili. Ca să folosesc o zicală foarte populară în cazuri de insultă ” faci umbră pământului degeaba”. Suntem foarte vulnerabili, chiar dacă unii dintre noi par foarte puternici şi stăpâni pe sine, uneori e de ajuns doar o vorbă aruncată aiurea pentru a da peste cap până şi cea mai puternică persoană. Ideea e că niciodată nu poţi ştii ce e dincolo de aparenţe. Bine, lucrul ăsta îl ştim cu toţii, nue cine ştie ce revelaţie. Ca să revin la ce am spus mai sus, noi toţi vrem anumite lucruri, problema e ce facem cu ele după ce le obţinem, iar apoi ce facem cu cele de care chiar nu aveam nevoie ? Nu sunt una din acele persoane care cred în destin, forţe superioare şi alte lucruri de genul ăsta. Mie-mi place să cred că noi toţi avem un cuvânt de spus în ceea ce priveşte viitorul nostru şi de asemenea că noi singuri alegem ce vrem să facem. Nu-i aşa că e trist să spui că totul se întâmplă cu un motiv ? Şi că toţi avem destinul predestinat ? Asta ar însemna că tot ceea ce facem, deşi suntem lăsaţi să credem că e ce vrem noi şi că alegerea ne aprţine, e totuţi stabilit dinainte de o „putere superioară”, iar noi automat devenim marionetele lor. Bănuiesc că sunt prea mândră că să fiu adepta acestei concepţii. Eu vreau să cred că tot ceea ce fac e o consecinţă a alegerilor mele şi nu prea că asa a vrut „ceva” sau „cineva”.

Unde am vrut să ajung înainte de a discuta despre „higher powers”, e la ideea că nu obţinem întotdeauna ce vrem, dar poate că nici nu aveam nevoie de acele lucruri. Viaţa ar trebui să se învârte în jurul unor lucruri simple şi care în acelaşi timp sunt esenţiale. Mi-am adus acum aminte de o povestioară pe care am citit-o acum ceva vreme şi am scris-i într-o agendă în care scriu lucrurile care mi-au plăcut, citate, povestioare şi alte lucruri. Unii dintre voi s-ar putea să o cunoască şi care zice cam aşa : „Un profesor de filosofie stătea în faţa studenţilor săi având câteva obiecte pe catedră. Când a început ora, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare şi a început să să-l umple cu pietre. Apoi i-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin. Apoi, a luat o cutie cu pietricele şi le-a turnat în borcan scuturându-l uşor. Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari şi au umplut spaţiile râmase libere. I-a întrebat din nou pe studenţi dacă este plin. Au fost din nou de acord că este plin şi au râs. Profesorul a luat o cutie cu nisip pe carel-a turnat în borcan, desigur nisipul a umplut spaţiul liber. Acum, spuse profesorul arătând spre borcan, vreau să vă imaginaţi că aceasta este viaţa voastră. Pietrele mari sunt lucrurile importante : familia, partenerul, sănătatea şi copiii voştri, lucruri care, chiar dacă totul este pierdut şi numai ele au rămas, viaţa voastră tot ar fi completă. Pietricelel sunt celelalte lucruri care contează : slujba, casa, maşina. Nisipul reprezintă lucrurile mici care completează restul. Dacă puneţi în borcan mai întâi nisipul, nu mai rămâne lor pentru pietrele mari şi pentru pietricele. La fel se desfăşoară şi viaţa voastră : dacă vă consumaţi timpul şi energia cu lucrurile mici, nu veţi avea niciodată spaţiu pentru lucrurile importante. Fiţi atenţi la lucrurile care sunt esenţiale pentru fericirea voastră. Jucaţi-vă cu copiii voştri, faceţi-vă timp pentru controale medicale, duceţi-vă partenerul la dans. Va râmăne mereu destul timp să mergeţi la lucru, să faceţi curat în casă, să daţi o petrecere sau să duceţi gunoiul. Aveţi grijă la pietrele mari în primul rând, de lucrurile care într-adevăr contează. Stabiliţi-vă priorităţile ! Restul….e doar nisip….”

Anunțuri

Acțiuni

informatie

One response

3 04 2008
tzavarlaw

Fain post.
In pilda originala, din banca se ridica un student care vina si toarna, printre pietre, pietricele si nisip o doza de bere. Concluzia: oricat de ocupat ai fi, oricand mai intra si o bere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: